Çimento Fiyatları

Çimento bağlayıcı bir malzeme olup, içeriği kalker taşı ve kildir. Kalker taşı ya da kilin yüksek sıcaklıkta eritilmesi ve farklı malzemelerle karıştırılması sonucunda çimento ortaya çıkmaktadır. Beton yapımında, sağlam yapıların inşaatında kullanılan bir malzeme olan çimento dünyanın her yerinde ve her alanında kullanılmaktadır. Tanecikli bir yapıya sahip olan çimentonun taneciklerinin arasındaki açıklık yaklaşık 5-90 mikro aralıklarındadır. Çimentonun yüksek derecelerde ısıtılıp öğütülmesiyle yapılması daha sağlam bir bağlayıcı olması için önemlidir. Çimento aracılığı ile bazı malzemeler birbirine yapışır ve bağlanır bu malzemeler;

  • Kum
  • Çakıl
  • Tuğla
  • Briket
  • Fayans

Yukarıda belirtilen tüm malzemeler çimento aracılığıyla sabitlenen ve kullanan malzemelerden bir kaçıdır. Çimento; kırılmış kalker, kil, kum ve isteğe bağlı ya da iş için gerekli durumlarda demir cevheri ile birlikte dövülerek toz haline getirilir daha sonra yaklaşık 1400-1500 derece sıcaklıklarda ısıtılır ve dönen mekanizmalı fırınlarda pişirme işlemi ile oluşumu sağlanır. Tüm bu aşamalardan sonra klinker ürünü ortaya çıkar ve çoğu alanda kullanımı sağlanabilir. Genelde çuvallar haline kilo bazında satılan çimento tonaj baz alınarak da satın alınabilir. Çimento fiyatları belirli noktalara bağlı olarak değişim gösterebilir, bu noktalar çimentonun kilosu, yapıldığı malzemeler ve toplamında ne kadar alınacağı şeklinde sıralanabilir ve bu durumlar çoğaltılabilir.

Çimentolar yapım aşamasında kil, kalker taşı, beyaz toz, demir cevheri gibi malzemelerle karıştırıldığında yapısal anlamda değişikler meydana gelmektedir. Bu değişimler farklı çimentoları ve isimlerini müşteriye sunarken değişik yapılı çimentolar ayrı işlerde kullanım olanağını da beraberinde sunar. Farklı renkleri ile ayrılabilen çimentoların özellikle alçı karışımlı ve beyaz renkli olanı fayans altı ve daha farklı peyzaj işlerinde sıkça kullanılmaktadır. Çimento genel anlamda oldukça sağlam ve ıslatılıp kuruduğunda sert bir yapıdadır ancak her çimento sürekli su ve ışık temasına uygun değildir. Sürekli su ile temas edilecek alanlarda en güçlü çimento olan sülfata dayanıklı çimento kullanılması önerilir. Tüm çimento çeşitleri, çuvallar halinde ya da yığma olarak e-hafriyat bünyesinde bulunmakta olup, birinci sınıf malzeme kalitesiyle tüm işler için en uygun çimentolardır. Özel olarak öğütülüp ve pişirilip hazırlanan çimentolar kullanıldığı alanda uzun ömürlü dayanıklılık ve sağlıklı bir kullanım sunmaktadır. Çimento fiyatları, yapısı ve kullanım alanları gibi tüm detaylar firmamız tarafından sizlere iletilebilmektedir.

Çimentonun Kullanım Alanları

İki malzemeyi birbirine yapıştırma işleminde kullanılabilen çimento, duvar ve kaldırım yapımlarında da kullanılabilmektedir. Çimentonun genel ve sıklıkla kullanım alanları yapı işleri, inşaatların belirli alanları gibi yerlerdir, bir şekilde bu örnekleri çoğaltmak gerekirse;

  • Kaldırımlar
  • Yol Kaplamaları
  • Köprü ve viyadük inşaları
  • Tünel inşatları
  • Demiryolu ve karayolu yapımı
  • Kayar kalıp sistemleri
  • Prefabrik ürünler
  • Betonarme ürünler
  • Su depoları
  • Boru yapımı ve boru yerleşim alanları
  • Briket yapımı
  • Büyük ve küçük inşaatlar
  • Peyzaj çalışmaları
  • Bahçe işleri
  • Teknolojik cihaz parçaları
  • Araçlar

Yukarıda belirtilen tüm alanlarda ve bu alanlar içerisinde çoğaltılabilir yerlerde çimento kullanılmaktadır. Belirli bir sıvı ölçüsüyle karıştırıldığında beton adını alan toz halinde bulunan çimento, hayatın temelini oluşturan tüm yapıların vazgeçilmez malzemesidir. Çimento Fiyatları bu durumların hepsinde değişim yaşamakta ve kullanım miktarına bağlı artıp azalabilmektedir.

Çimento içeriğinde tek renk yani gri renk ve tonlarındadır ancak değişik malzemeler eklenerek çimento rengi değiştirilebilir. Özellikle mutfak ve peyzaj işlerinde kullanılacak çimento beyaz tercih edilebilir, alçı tozu gibi malzemeler yardımıyla çimento karışımı beyaz renkli olabilir. Özel çimento boyaları ve farklı harçlar içerisine çimento karıştırılması ile birçok renkte beton elde edilebilmektedir. Çimento su ile karıştırılıp kıvam aldırılan ve bu şekilde kullanılan bir malzemedir, içerisine ince kum, şap kumu, mıcır veya kaba kum gibi tüm kum çeşitleri karıştırılabilir. Çimento uygulandıktan sonra kısa bir sürede kurur ancak kurudukça çatlayabilir bu yüzden yapıldığı alanda bir süre hafif hafif nemlendirilmeli ve öyle kurutulmalıdır.

Genel yapısı itibariyle zaten sağlam olan çimento, kum gibi malzemelerle karıştırılarak daha sağlam bir hale gelir ve uzun süre kullanılabilir. Çimentoyu zayıflatan yalnızca deniz kumu, fazla kum kullanılması ve çatlak kuruması durumlarıdır bu durumlar haricinde doğru uygulama ve ölçülü karışımlarda en sağlam yapıların mimarı çimentodur. Çimento çeşitleri değişse de kullanımı için ölçülü karıştırma ve karıştırma araçları oldukça önemlidir. İnce bir biçimde öğütülmüş ve elenmiş bir yapıda olan çimento, kalın kum veya mıcırla karıştırıldığında pürüzlü bir yapı ortaya çıkarırken, ince kum veya şap kumu ile beraber düz bir görünüm elde edilebilir. Çok fazla su ile karıştırılan çimento akar ve sağlam olmaz, aynı zamanda görüntü açısından da şekilsiz durabilir. E-hafriyat yapılacak iş için en doğru çimentoyu sağlar ve sağlam yapılarda kullanıma uygun çimentolar üretir.

Çimento Çeşitleri ve Yapım Aşamaları

Çimento, kullanılacağı işe bağlı olarak farklı çeşitlerde kullanılabilir. Sayılabilir birden fazla çimento çeşidi vardır ancak genel anlamda çimento kum ve su ile karıştırılan gri renkli sağlam beton yapıdır. Çimento çeşitleri zamanla çoğalmış ve teknoloji ile gelişmiştir. Çimento fiyatları ise gelişim ve yenilenme ile belirli bir değişime uğramıştır, çuval sayısı ile ya da yığma şeklinde alınabilen çimentoların fiyatları alıma ve miktara bağlı biçimde farklılık göstermektedir. Çimento çeşitleri tam başlıklar olarak CEM 1-2-3-4 ve 5 olarak numaralar ile ayrılır ancak her numara altında ayrı isimlerle çimento çeşitleri vardır. Çimento çeşitleri;

  • Portland çimentosu
  • Silis dumanlı çimento
  • Puzolanlı çimento
  • Uçucu küllü çimento
  • Pişmiş ve şistli çimento
  • Yüksek fırın cüruflu çimento
  • Renkli çimento
  • Kompoze çimento
  • Puzolanik çimento

CEM numaraları ile ayrılan ve her birinin farklı kodu bulunan çimento çeşitleri genel itibari ile beton yapımında kullanılır. İçerik, renk ve kullanım alanları değişen çimentoların tamamı yapı ve iş malzemeleridir. Çimento fiyatları yukarıda belirtilmiş olan tüm çimento çeşitlerinde farklıdır. Portland çimentoları ve türleri en sık kullanılan çimentolardır, Kuru yöntemle kırılarak ayrılan ve ezilen portland çimentosu kil ve kireç taşı içeriklidir. Çimento çeşitleri özellikle kırma işlemi 8 cm ye kadar küçültüldüğünde ve fırına girdiği esnada başka malzemelerle karıştırılmaktadır, Kırılmış olan çimento uçucu kül ile karıştırılıp fırına verildiğinde ortaya uçucu küllü çimento çıkarılmış olur.

Çimento yapımı ve aşamaları özel makinalar ve araçlar ile gerçekleştirilmektedir. Fabrikasyon ve şantiye ortamlarında aşamaları tamamlanan çimentolar kese kâğıdı tipi olan çuvallara belirtilen kilolarda hazırlanıp satışa sunulmaktadır. Çimento çuvallarının azami kilosu yaklaşık elli kilodur. Büyük inşaatlarda ve yapılarda çuval yerine tonaj hesabı ile yığma çimento kullanılabilmektedir. E-hafriyat tüm çimento çeşitleri ile çalışan ve en kaliteli çimentoları üreten bir firma olup sürekli olarak memnuniyet için çalışmaktadır. Doğru yerde ve doğru malzemelerle gerekli ölçülerde karıştırılan çimento sertleşip beton haline geldiğinde en dayanıklı malzeme halini de almış olur.

Çimento en sağlam binalardan ufak detaylar içeren peyzaj işlerine kadar her alanda kullanılabilir. Hafif bir kokusu olan çimento kuruduktan sonra boyanabilir delinebilir ve kokusunu barındırmaz. Kuruyana kadar nemlendirilmesi gerekir ve kuruduktan sonra sağlıklı bir yapı elde edilir. Çimento kullanılan ve özellikle doğru kullanılan yapılar uzun süre ayakta durup kullanılabilir ve son derece sağlıklıdır. Çimento üzeri kaplanabilir, belirli durumlarda tek başına kaplanmadan da yapımı gerçekleştirilebilir.

Yorum Yapın

All fields marked with an asterisk (*) are required

Call Now Button
WhatsApp WhatsApp Destek